Katso korvautuu näillä näkymin vuoden 2020 loppuun mennessä Suomi.fi-valtuuksilla. Eli vuoden 2020 aikana yrityksen on annettava tilitoimistolleen Suomi.fi-valtuudet, jotta tämä voi hoitaa esimerkiksi asiakasyrityksen KELA-asiointia, veroasioita OmaVerossa tai palkanlaskennan asioita tulorekisterissä. Yleisesittely Suomi.fi-valtuuksista löytyy Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.

Moni yritys on jo ehtinytkin antaa tilitoimistolleen Suomi.fi-valtuudet. Eräät yritykset ja muut organisaatiot eivät kuitenkaan vielä voi antaa Suomi.fi-valtuuksia. Näiden osalta aikataulusuunnitelmat ovat seuraavat:

Useamman nimenkirjoittajan edellyttävien yhtiöiden valtuusratkaisu – maaliskuu

Jos yhtiössä tarvitaan osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen perusteella useamman kuin yhden nimenkirjoittajan osallistumista valtuutukseen, yhtiö ei vielä voi antaa Suomi.fi-valtuutta tilitoimistolleen. Maaliskuussa 2020 on suunniteltu julkaistavan toiminto, jossa nimenkirjoittaja, esimerkiksi yhtiön hallituksen jäsen:

  • Vaihtaa itsensä yritysrooliin Suomi.fi-valtuutuspalvelussa ja valitsee yhtiön
  • fi-valtuutuspalvelu tarkistaa yhtiön nimenkirjoituslausekkeen
  • Hallituksen jäsen laittaa valtuutuksen vireille ja vahvistaa sen omasta puolestaan
  • Kun myös muilta jäseniltä on saatu tarvittavat vahvistukset, astuu valtuus voimaan


Yhdistysten Suomi.fi-valtuus – helmikuu 2020

Tällä hetkellä yhdistykset eivät voi vielä antaa Suomi.fi-valtuutta. Helmikuussa 2020 on suunniteltu julkaistavan toiminto, jossa Suomi.fi-valtuudet-palvelu tarkastaa nimenkirjoitustiedot yhdistysrekisteristä. Näin Suomi.fi-valtuutus onnistuu myös yhdistyksiltä. Kannattaa muistaa, että monessa yhdistyksessä vastuuhenkilötiedot eivät ole ajan tasalla yhdistysrekisterissä. Ne kannattaa tarkastaa ja laittaa kuntoon hyvissä ajoin.

Suomi.fi-valtuuksien luominen Verohallinnon toimipisteessä virkailijatoimintona – kesäkuu 2020

Tällä hetkellä ne organisaatiot joiden edustajatietoja ei ole merkitty kaupparekisteriin tai muihin viranomaisrekistereihin, eivät voi antaa Suomi.fi-valtuuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi oppilaitokset, elinkeinoyhtymät, kuolinpesät, tiekunnat, yhteismetsät sekä ulkomaiset yritykset. Digi- ja väestörekisterivirasto (DVV) ja Verohallinto ovat avaamassa kesäkuussa 2020 palvelun, jossa Verohallinnon työntekijä luo tarvittavien dokumenttien perusteella organisaation edustajalle valtuutusoikeuden. Organisaatio voi hoitaa valtuutusoikeuden hakemisen myös sähköisesti tai postitse.

Tämän jälkeen tämä organisaation edustaja voi antaa Suomi.fi-valtuuspalvelussa normaalisti asiointivaltuuksia tilitoimistolle tai hyväksyä tilitoimiston tekemiä valtuutuspyyntöjä.

Ulkomaalaisten henkilöiden tunnistusratkaisu

Suomi.fi-valtuuksien antamisen edellytyksenä on Suomi.fi-tunnistus. Ulkomaalaisilla henkilöllä ei usein ole Suomi.fi-tunnistusvälineitä, esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. DVV on julkaisemassa huhtikuussa 2020 palvelua, palvelua, johon ulkomaalainen henkilö voi itsepalveluna rekisteröityä ja luoda itselleen sähköisen tunnistusvälineen. Tunnisteen rekisteröintiin tarvitaan kännykkä ja passi tai kyseisen maan virallinen henkilöllisyystodistus. Tarvittaessa ensitunnistus voidaan hoitaa myös Verohallinnon toimipisteessä virkailijatoimintona. Varsinainen Suomi.fi-tunnistautuminen tapahtuu kännykällä.

Tämä postaus Suomi.fi-valtuuksien tilannekatsaus on julkaistu ensimmäisenä sivustolla Yrittajille.